Ihan pihalla

Kesällä on ihanaa olla ihan pihalla 🙃 Selailin tässä muutamana iltana vanhoja valokuvia ja jokainen kuva kodin pihasta saivat hämmästelemään sen muutosta. Vuosien varrella on tapahtunut paljon ja omin pienin kätösin on syntynyt paljon uutta – puutarha, piha, terassit ja kesäkeittiö alkavat olla meidän näköisiä. Sellaisia, jotka istuvat hyvin elämään punaisessa talossa.

Muuttaessa uuteen kotiin alkaa matka oman näköisen pihan, puutarhan sekä terassien rakentamiseen. Kymmenen vuoden aikana on tapahtunut pihalla paljon muutosta ja se alkaa näyttää omalta, myös valokuvien pienet ahertavat apurit ovat venähtäneet aika reippaasti. Pihassa toki moni puska on vaihtanut paikkaa useamman kerran, kuin myös kasvihuone on matkannut ensimmäiseksi rakennusta kohdasta pihan perältä rinteeseen. Osa muutoksista on kehittynyt uusien ideoiden rakentuessa, mutta olen myös vuosien varrella oppinut pohtinut ja suunnittelemaan tarkemmin, etsimään tietoa kasveista ja niille sopivista paikoista. Edelleen harjoittelua joka päivä, joskus täytyy maksella oppirahoja myös tehdyistä “virheistä” esimerkiksi joidenkin kasvien sijoittelun suhteen. On kuitenkin huippua huomata myös onnistumisia kotipihalla sekä välillä pysähtyä peilaamaan vanhaa nykyiseen.

Alla oleva kuvapari on otettu täysin samasta kohtaan, välissä n. kymmenen vuotta aikaa.

Kotiovelle johtavan kujan kivetys uusittiin heti ensimmäisenä kesänä. Nyt sitä reunustaa ikkunoiden alta siirretyt kukkaset.

Tämä seuraavana oleva kuva on näpsäisty samaan kuin tuo jutun ihan ensimmäinen kuva kotipihalta, tämän kuvan alla oleva kuvastaa tämän hetken pihamaan näkyä samasta kohdasta.

Vuosien aikana ensimmäisenä pihan isoimpia muutoksia oli paljun sekä sen ympäristön rakentaminen. Kuten tästä kuvasta näkee, se oli perheen pienten suuressa suosiossa leikkimökissä leikittyjen leikkien jälkeen. Tällä hetkellä leikkimökki siirtynyt jo seuraaviin tehtäviin.

Palju on paikoillaan edelleen, terassin väri on vaihtunut mustaan.

Seuraavaksi voi huomata, kuinka kivet pihalla ovat siis lisääntyneet runsaasti ja peräkärry ollut kovilla. Rakkaus kiviin taitaa kukoistaa jossain määrin meidän tontilla.

Kesän kukkaloisto on ihanaa ja hyvin suunnitellussa puutarhassa näkee, kuinka edellisten kukkien kukinnon päättyessä jo seuraavat availevat nuppujaan. Itse olen tätä viimeisten vuosien aikana harjoitellut oman äidin opastuksessa ja pikkuhiljaa taidan alkaa myös kehittyä. Erityisen onnellinen kotipihamme rinteestä, joka uusittiin kokonaisuudessaan pari vuotta sitten.

Juuri istutetut kukat eivät ole vielä lähteneet kasvuun tässä kuvassa, mutta kuten jutun kuvista käy ilmi, on näky tällä hetkellä jo kovin vehreä.

Rinteeseen tehtiin uusi puro solisemaan eli aiemmin tehty puro siirrettiin toisella puolelle rinnettä ja lisäksi istutettiin erilaisia kukkia. Puro kotipihalla tuo paljon iloa solinallaan, jään sitä usein myös keittiön ikkunasta ihailemaan keittiöpuuhissani. Se solisee pihalla alkukeväästä aina myöhäiseen syksyyn, ääni kantautuu ikkunasta aina sisälle asti. Vinkit puron tekemiseen löydät blogista.

Kuumina kesäpäivinä se houkuttaa myös lintuja pesulle, välillä näky on kuin lintujen Serena-vesipuistossa.

Uudistetun rinteen kaikki kasvit ovat lähteneet kasvamaan ja leviämään upeasti. Ensimmäisenä keväällä loistossa ovat alppiruusut, samaan aikaan pinkit ja valkoiset sammalleimut availevat värikkäitä kukkiaan. Niitä seuraa vaaleanlilat sammalleimut sekä upean sininen kevätkaihonkukka. Näiden jälkeen vuorossa kärhöt, kesähortensia, verikurjenpolvi, kaukasianmaksaruoho, ruusujuuri, tuoksukurjenpolvi sekä viimeisenä syyshortensia. Maahan istutettu villiviini on levittäytynyt upeasti ja lähtenyt kehystämään rinteen kukkaloistoa – tosin tämä kuriton kaveri tarvitsee runsaasti ohjausta.

Rinteen uudistaminen yhteydessä tehtiin muutoksia myös autotalliin ja rakennettiin autotallin päätyyn pyörille tilaa. Rinne rajattiin kivillä ja kiviä pitkin kiipeilee punakoiso sopuisasti kesähortensian kanssa.

Rinteen taakse siirrettiin vuosi ennen tätä projektia kasvihuone kasvulavoineen, jonka vaiheet löytyvät myös blogista.

Elämä kasvihuoneessa jatkuu edelleen ja tämän kevään projektina kasvulavat vaihtuivat uusiin. Aluksi oli tarkoitus maalata ne mustiksi, mutta saivatkin jäädä harmaantumaan rauhassa sekä hakemaan ajan patinaa. Kasvihuoneen kuulumisia myöhemmin satokauden ollessa parhaimmillaan.

Porkkanalovee muutaman vuoden takaa.

Kulkureitit parkkialueelle ja kodin portille tehtiin heti ensimmäisenä vuonna. Tästä kirjoittelinkin jo aikaisemmin, kun harmittelin nopeaa valintaa pihalaattojen suhteen. Viime vuonna ne saivat kuitenkin uuden värin, tämä mätsäsi loistavasti muutama vuosi sitten uusitun talon katon peltisaumatun katon kanssa.

Pihankulkuväylää reunustaa kukkapenkki, joka on parhaassa loistossaan pionien aikaan.

Pihaan on siis vuosien varrella muodostunut todella monta lempparipaikkaa. Kesäpäivinä aurinkoinen terassi kutsuu rentoutumaan, aiemmin terassilla oli lavoista tehdyt sohvat.

Ohjeen kuormalavasohvien tekemiseen kaikkine vaiheineen löydät tietty blogista.

Yllä oleva kuormalavasohvakokonaisuus on kuitenkin vaihtunut kulmasohvaan & korituoleihin. Kesäiltoina aina pitkälle syksyyn nautitaan eväistä kesäkeittiössä ja tämän vaiheita löydät jutusta .

Välillä voi kiivetä rinteen päälle ihmettelemään kasvihuoneen elämää ja laittaa tulipesään tulet & odotella paljun lämpenemistä.

Jotain kummaa kyllä tässä kesässä on, sillä mitään pihalla tapahtuvaa projektia ei ole ollut – aiemmin on kyllä pitänyt upottaa kädet useastikin multaan ja jalkoja myöden.

Tänä kesänä tosin yksi toinen isompi projekti on vienyt aikaa. Tästä vähän myöhemmin elokuussa.

Tässä toki ehtii vielä jonkun idean keksiä pihan muutokselle, tai ehkä sellainenkin on vielä mielessä…

Tuoksuvaa kesää kera kukkien!