Kinuskinen lakka pannacotta

Mikä onkaan parempaa kuin hiljainen metsä, kostean metsän tuoksu ja öh, muutama hyttynen…siis ihan vaan muutama. No, tietty myös metsästä mukaan tarttuva marjasato, jota luonto alkaa tarjoilla hyvää vauhtia.

Mökin maisemissa on vuosittain päässyt nauttimaan tuoreista lakoista ja parhaalta ne maistuvat metsämättäällä luonnon helmassa, mutta toki niitä oli saatava myös pakkaseen talven juhlahetkiä varten.

Lakkaa pidetään arvostettuna marjana, vaikka se jakaa varmasti mielipiteitä. Lakan terveyshyötyjä ovat sen sisältämä erittäin runsas määrä C -ja E-vitamiineja. Kullankeltaisen värinsä marja saa sisältämiensä A-vitamiinien vuoksi. Näiden lisäksi lakka sisältää B-vitamiineja, kivennäisaineita sekä elimistöä suojaavia flavonoideja. Lakan runsaskuituisuus sekä sen sisältämä ellagihappo edistää suoliston bakteeritoimintaa. Ei siis yhtään huono idea istahtaa mättäälle näitä herkkuja nauttimaan!

Pienestäkin määrästä lakkoja saa loihdittua ihania makuja.

Tämä marja eli lakka, hilla, suomuurain on ollut esillä blogissa useamman kerran. Yksinkertainen lakkavaahto syntyy nopeasti ja mukavasti rouskuvat keksit yhdessä hillojen ja makoisan maustetun mascarponen kanssa on ehdottomasti yksi suosikkini. Helppo ja vaivaton jälkiruoka valmistaa.

Lakkavaahtoon sopii erinomaisen hyvin tuoreet lakat, mutta toki onnistuu myös pakkasesta napatuista marjoista.

Lakkajuustokakku maistuu aina ja sopii juhlaan erinomaisen hyvin.

Tällä kertaa päädyin kokeilemaan kinuskisella twistillä pannacottaa yhdessä lakkojen kanssa tietenkin. Tästä tulikin todellista kinuskilovee kera lakkojen pannacotan muodossa. Jestas, ei ole epäselvää missä päiväni viikon päästä mökillä vietän. Näitä marjoja on taas saatava pakkaseen ❤️

Kinuskinen lakka pannacotta

4 annosta

Raaka-aineet:

  • 4 dl kuohukermaa
  • 1 dl fariinisokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 2 liivatelehteä
  • 1 dl maitoa
  • 3 dl pakaste lakkoja

Koristeluun:

  • tuoreita / pakastelakkoja
  • mintun lehtiä
  • kermavaahtoa
  • kinuskikuorrutteisia popcorneja

Tee näin:

Laita liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen. Varmista, että ne kaikki peittyvät.

Sekoita kerma ja fariinisokeri pinnoitetussa kattilassa. Kuumenna ja anna kiehua kevyesti kuplien 10 – 15 min välillä sekoittaen.

Seoksen alkaessa paksuuntuessa kinuskikastikkeeksi, nosta pois levyltä. Kaada joukkoon puolet (0,5 dl maitoa) sekä puristetut liivatelehdet. Nosta takaisin levylle ja anna pulpahtaa pari kertaa koko ajan sekoittaen.

Nosta levyltä ja kaada joukkoon loppumaito sekä vaniljasokeri. Sekoita hyvin.

Nostele jokaisen neljän lasin pohjalle 1 rkl lakkoja sekä kaada päälle juoksevaa pannacotta-ainesta. Marjojen ollessa jäisiä, pannacotta hyytyy nopeasti.

Kun pinta on hieman kohmettunut, jaa laseihin loput marjat. Jaa marjojen päälle tasaisesti kaikkiin laseihin loput pannacotta – aineksesta. Nosta lasit jäähtymään sekä hyytymään jääkaappiin.

Anna tekeytyä kylmässä vähintään neljä tuntia tai seuraavaan päivään.

Koristele kermavaahdolla, lakoilla sekä tuoreilla mintun lehdillä.

Kesästä sekä kesän marjoista kannattaa ottaa kaikki irti!