Kantarellipiirakka

Sateet saivat kantarellit hullaantumaan – sama hullaantuminen kävi itselleni tällä viikolla metsässä. Vitsit, miten ihana feelis, kun törmää keltaisena hehkuvaan kohtaan. Ja tietysti piti päästä tekemään kantarelliherkkuja, joista ykkössuosikkimme on ollut keitto. Täytyy kyllä sanoa, ettei tämä kantarellipiirakka kakkoseksi jää eli uusi resepti – olkaapa hyvä!

Olen kyllä ehdottomasti auringon ja lämmön ystävä kesällä. Toisaalta toivoin sateita kuivuuden keskellä ja niitähän sitten todella saatiin – täytyy olla siis jatkossa varovaisempi toiveiden kanssa tai ainakin esittää niitä hieman maltillisemmin. Aina kuitenkin pitää löytää jotain hyvää ja sateen tuomat kantarelliapajat ovat sitä ehdottomasti.

Tämän viikon kantarellit olivat kookkaita ja muhkeita.

Kantarellipiirakka aineksia kannattaa tietysti taltioida myös pakkaseen. Kun pussittaa niitä juuri oikean määrän esimerkiksi piirakkaa varten, on niiden käyttö talven aikana vaivatonta. Tunnustan, ettei pakkaseen tästä ensimmäisestä muutaman litran erästä mennyt yhtään. Ne meni jo parempiin suihin!

Kantarellipiirakka

Raaka-aineet:

Pohja:

  • 125 g voita
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 0,5 dl kaurahiutaleita
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 0,5 tl suolaa
  • 1 kpl kananmunia
  • 2 rkl kylmää vettä

Piirakan täyte:

  • 250 g kantarelleja
  • 1 sipuli
  • 1- 2 rkl voita
  • 1 punainen suippopaprika
  • 0,5 tl pippurirouhetta
  • 1 tl paprikamaustetta
  • 0,5 tl suolaa
  • 200 g kinkkusuikaleita
  • 200 g ranskankermaa
  • 3 kpl kananmunia
  • 2 dl juustoraastetta

Valmistusohje:

Mittaa huoneenlämpöinen voi, vehnäjauho, kaurahiutaleet, leivinjauhe ja suola kulhoon. Nypi ainekset murumaiseksi seokseksi. Lisää viimeiseksi kananmuna sekä kylmä vesi ja sekoita taikina kiinteäksi. Nosta taikina jääkaappiin ja anna levätä jääkaapissa noin 30 minuuttia.

Puhdista ja paloittele sienet. Leikkaa sipuli pieneksi kuutioksi.

Paista sieniä ja sipulia kuivalla pannulla, kunnes suurin osa nesteestä on haihtunut. Nesteen haihduttua, lisää joukkoon 1 – 2 rkl voita sekä kuutioitu paprika sekä mausteet.

Kun paprika ja sipuli ovat kuullottuneet, lisää joukkoon kinkkusuikale. Anna hieman jäähtyä sillä aikaa, kun kaulit taikinan piirasvuokaan.

Ota taikina jääkaapista ja kauli se jauhotetulla pöydällä.

Nosta taikina voideltuun piirasvuokaan ja painele se tasaisesti reunoille.

Kaada piirakan täyte pohjan päälle. Voit koristella pintaa ympyrän muotoon leikatuilla suippopaprikan siivuilla.

Sekoita kulhossa ranskankerma, kananmunat sekä juustoraaste. Kaada seos piirakan täytteen päälle.

Paista 200 asteisessa uunissa n. 20 minuuttia tai kunnes täyte on selvästi hyytynyt ja piirakan pinta on saanut kauniin värin.

Anna piirakan vetäytyä ja jäähtyä rauhassa ennen tarjoilua – jos maltat!

Raikkaan juoman lämpimään kesäiltaan saat lisäämällä vihreään teehen mansikoista sekä mansikkamintun lehtiä – ainakin granaattiomena vihreä teen kanssa yhdistelmä oli todella toimiva.

Makoisia herkutteluhetkiä kesän makujen parissa.