Kesäinen kukkasomiste

Luonnonmateriaaleista syntyi kesäinen kukkasomiste, jonka voi ripustaa roikkumaan puutarhaan, kuistille tai vaikkapa kesäkeittiöön. Antaa siis sateen ropista maanantaina, kun tämä ihanuus tuo kukkien tuoksua kuistille.

Luonnon ihmeellisyyksiä jaksaa kesällä ihmetellä päivästä toiseen. Jokaisena päivänä silmiin osuu lenkillä tai ihan vaikka omassa puutarhassa asioita, jotka saavat ilahtumaan kukkien tai luonnonkauneudesta. Tuntuu, että katseltavaa on paljon ja näitä hetkiä pitäisi tallettaa mieleen. Sitten kun marraskuun pimeässä räntäsanteessa talloo koiran kanssa ulkona, tuntuu, ettei paljon ole silmäniloa tarjolla….olenkohan ihan pikkuisen kesäihminen?

Tässä askartelussa käytettiin pohjana keväällä kerättyjä pajun oksia. Nämä oksat ovat hyvin hentoisia ja lyhyitä, mutta tällaisessa askartelussa aivan täydellisiä. Kun keväällä ja syksyllä kerää pajunoksia varastoon, voi niitä käyttää ympärivuoden. Paju kuivuu nopeasti, mutta pehmenee liottaessa jälleen taipuisaksi ja siitä voi askarrella samoin kuin tuoreesta pajusta. Pajun keräämiseen liittyviä ohjeita olenkin kirjoitellut useamman kerran, viimeksi keväällä pajukorin askarteluun liittyen.

Kestävä ja tukeva pajupesä kukille kestää pitkään ja mahdollistaa eri kausien mukaisten somisteiden laittamisen roikkuvan koristeen sisälle. Näitä ideoita on varmasti tulossa myöhemmin.

Luonnonkukat tulivat muutama vuosi sitten paremmin itselleni tutuksi – kiitos kaksosten peruskoulun biologian opettajalle kasvion keräämistehtävästä. Myös kotoa löytyvä kasviokirja oli ahkerassa käytössä.

Näitä kasvion oppeja hyödynnettiin myös tänään ja nyt voin istahtaa keinuun tuoksuttelemaan roikkuvaa kukkasomistetta, jonka tein kuistille.

Tee näin:

Ota esille pajunoksat, ohutta rautalankaa, sivuleikkurit, märkäsientä (oasis-sieni) sekä erilaisia luonnonkukkia.

Liota pajunoksat pehmeiksi ennen askartelua.

Tee kuusi samankokoista rengasta tasaisesti taipuvista pajuista. Voit tarvittaessa tukevoittaa renkaan rakennetta ohuella rautalangalla.

Laita kaksi renkaista ristikkäin sekä kiinnitä risteyskohdista rautalangalla.

Kiinnitä sitten loput renkaat tasaisin välimatkoin ja kiinnitä risteyskohdat rautalangalla. Mikäli rautalankaa jää paksusti johonkin kohti, sen voi leikata myöhemmin. Punottu paju tukevoittaa rakenteen askartelun edetessä.

Aloita punomaan pajulla pohjasta siten, että pajunoksa kulkee joka toisen ali ja joka toisen yli.

Jatka punomista, kunnes somisteen pohja osa on valmis.

Viimeistele ylin kerros kiepauttamalla paju jokaisen pystypajun ympäri, näin rakenne ei pääse purkautumaan.

Puno myös yläosaan pätkä pajuja samoin kun pohjaosaan, jotta saat kokonaisuudesta tukevamman. Siisti lopuksi kokonaisuus ja leikkaa “sojottavat” pajun päät poikki.

Sommittele pohjaan märkäsieni ja leikkaa siitä sopivan kokoinen. Voit käyttää myös jämäpalasia, kuten tässä ohjeessa on hyödynnetty.

Leikkaa kukkiin uusi imupinta veitsellä ja sommittele kukat paikoilleen.


Asettele kasveja hieman eri tasoihin, jotta kaikki pääsevät esille. Jätä osa roikkumaan somisteesta, tällaiseen sopii erityisen hyvin esimerkiksi metsänätkelmä.

Luonnonkukkien lisäksi voi hyödyntää esimerkiksi puutarhassa kukkivaa kaunista pionia.

Muista kastella roikkuvaa somistetta, niin saat siitä pitkään iloa.

Hyvää alkanutta viikkoa kera kukkaistuoksun!