Suomen luonto, kesä ja makeat marjat. Ja tietenkin vähän jotain herkullista marjaisan raikasta kakkua kahvin kera. Mikä olisikaan parempaa, kun kypsyvä mustikkasato?
Ensimmäinen mustikkasato on ehtinyt jo kypsyä ja moni miettii, söisikö ensimmäisen kerätyn mustikkasadon tuoreena sellaisenaan vai leipoisiko siitä jotain. Meillä ensimmäiset tuoreet mustikat maistuivat aamupalalla sellaisenaan mansikoiden kaverina. Onneksi siis saimme loistavan tekosyyn tehdä tilaa pakkaseen ja käyttää viimeisiä viime vuoden mustikoita, joita oli vielä pakkasessa. Se löytö oli melkoinen ihme, mutta toisaalta viime vuoden sato oli loistava ja me saimme mökkisaaressa nauttia myös mustikkakakkua.
Mustikka-juustokakku
Raaka-aineet:
Keksipohja
- 300 g Domino-keksejä
- 75 g voita
Mustikkakerros
- 300 g mustikoita
- 0,5 dl vettä
- 0,5 dl puristettua sitruunan mehua
- 2 rkl sokeria
- 3 liivatelehteä
Juustokerros
- 6 liivatelehteä
- 200 g maustamatonta tuorejuustoa
- 1 prk sitruunarahkaa
- 150 g valkosuklaata
- 2 rkl sokeria
- 200 g Valio vaniljakreemiä
- 3 dl kuohukermaa
- 2 rkl vettä
- 1 rkl sitruunanmehua
Valmistusohje:
Vuoraa irtopohjavuoka leivinpaperilla ja levitä irtopohjavuoan reunoille kevyesti öljyä tai juoksevaa rasvaa. Voit käyttää myös reunalla kalvoja, jotta saat siistin lopputuloksen.
Poista dominokekseistä keskusta ja murskaa keksit pieneksi muruksi. Lisää keksimurun joukkoon sulatettu voi ja kaada seos irtopohjavuokaan ja levitä se tasaisesti irtopohjavuoan pohjalle.
Laita mustikkakerroksen liivatelehdet likoamaan. Kiehauta vesi ja sokeri kattilassa. Kun sokeri on liuennut mehuun, sekoita nesteen joukkoon vedestä puristetut liivatelehdet. Lisää lopuksi myös puristettu sitruunan mehu.
Levitä jäiset mustikat keksimurun päälle ja lusikoi pinnalle hieman jäähtynyt liivate-mehuseos. Kun mustikat ovat jäisiä hyytyminen tapahtuu hyvin nopeasti, joten varmista nesteen riittäminen tasaisesti mustikoiden pinnalle sekä erityisesti reunoille. Nosta kakku hyytymään jääkaappiin ja aloita sitten juustokerroksen valmistaminen.
Laita juustokerroksen liivatelehdet likoamaan kylmään veteen noin 10 minuutiksi. Sulata valkosuklaa vesihauteessa tai mikrossa. Muista tehdä sulatus varoen, sillä valkosuklaa palaa erittäin herkästi.
Vaahdota vispikerma kuohkeaksi vaahdoksi ja sekoita joukkoon pehmitetty tuorejuusto, sitruuna rahka jäähtynyt ja sulatettu suklaa sekä sokeri, vaniljasokeri ja vaniljakreemiä. Kiehauta sitruunanmehu ja liuota siihen vedestä puristetut liivatelehdet. Kaada jäähtynyt seos täytteen joukkoon koko ajan samalla sekoittaen. Kaada täyte vuokaan mustikkakerroksen päälle ja tasoita pinta.
Koristele kesäisesti ja tietysti mustikkaisesti.
Kauniit syreenin kukat ovat varmuudella etelässä jo kukkineet, mutta täällä mökkisaaressa pohjolassa ne ovat kauneimmillaan ja kauniit kukinnot soveltuivat kakun koristeeksi sävyltään loistavasti.
Mustikkaista kesää!