Rukiiset porkkanasämpylät

Ruokahävikkiä pääsee syntymään kotona viikon aikana salakavalasti vaikka, kuinka yrittää tarkasti suunnitella ruuanvalmistusta ja elintarvikkeiden käyttämistä.

Tänään näytti uhkaavalta, että porkkanaraaste sekä fetakuutioiden öljy päätyvät roskikseen, joten valmistin sämpylätaikinan ja hyödynsin molemmat hävikkivaarassa olevat elintarvikkeet taikinaan.

Rukiiset porkkanasämpylät

Raaka-aineet: 

  • 5 dl maitoa
  • 50 g tuorehiivaa
  • 2 tl suolaa
  • 3 rkl hunajaa
  • 1,5 dl öljyä (voit käyttää esim. fetakuutioiden öljyn)
  • 2 dl porkkanaraastetta
  • 6 dl ruisjauhoja

Valmistusohje:

Murenna hiiva kädenlämpöisen maidon joukkoon.

Lisää joukkoon hunaja, suola, porkkanaraaste ja öljy.

Sekoita vehnäjauhot ja ruisjauhot keskenään sekä alusta ne taikinaan vähitellen.

Kohota taikina lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi.

Leivo taikinasta jauhoja apuna käyttäen 12 isohkoa sämpylää.

Anna sämpylöiden kohota hyvin ennen paistamista. Paista 225 asteessa n. 10-12 minuuttia.