Tänään herkuteltiin kaksosten synttäreillä raparperi-marenkipiirakkaa ja luotettavan makuraadin mielipiteet varmistivat, että tämänkin ohjeen voi laittaa jakoon blogiin, joten olkaapa hyvä 🍀
Kevään ensimmäiset raparperien varret ponnahtivat viikossa huikean pitkäksi, joten tietysti niistä piti päästä leipomaan. Tänään niihin oli oiva mahdollisuus, kun sukulaiset ja tärkeät tyypit saapuivat kyläilemään ja juhlimaan ❤️💙
Raparperi-marenkipiirakka
Raaka-aineet:
Piirakkapohja:
- 3 dl vehnäjauhoja
- 3 rkl sokeria
- 2 tl vaniljasokeria
- 1 tl leivinjauhetta
- 1 dl juoksevaa margariinia
- 1 kananmuna
Raparperikiisseli:
- 10 dl raparperia
- 2 dl + 3/4 dl vettä
- 1 dl sokeria
- 3 rkl maissitärkkelystä (maizena)
- 4 kananmunan keltuaista
- 2 rkl voita
Marenki
- 4 kananmunan valkuaista
- 1 dl sokeria
Valmistusohje:
Valmista ensimmäiseksi piirakkapohja. Sekoita pohjan kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon juokseva margariini. Sekoita tasaiseksi ja lisää lopuksi kananmuna. Painele taikina voideltuun vuokaan ja nosta myös reunoille. Esipaista piirakkapohja 200 asteessa uunin keskitasolla noin 15 minuuttia ja nosta pohja jäähtymään kiisselin valmistamisen ajaksi.
Viipaloi raparperit pieniksi paloiksi ja nosta ne kattilaan. Lisää joukkoon 2 dl vettä sekä sokeri. Keitä seosta kunnes raparperit ovat pehmenneet. Kun raparperi seos on hieman jäähtynyt, sekoita joukkoon kylmän veden (3/4 dl) sekaan sekoitettu maissitärkkelys sekä keltuaiset. Kuumenna kiehuvaksi samalla sekoittaen, kunnes kiisseli saostuu ja jätä se jäähtymään.
VINKKI: jos haluat kiisselistä makeamman ja vaniljaisemman, lisää jäähtyneeseen kiisseliin 1 prk vaniljakreemiä.
Vaahdota valkuaiset ja sokeri kestäväksi vaahdoksi. Valmis marenki on jämäkkää ja pysyy kulhossa kulhoa kääntäessä myös ylösalaisin.
Levitä jäähtynyt kiisseli esipaistetun torttupohjan päälle sekä nostele kiisselin pinnalle marenkivaahto.
Paista raparperi-marenkipiirakkaa 8-10 minuuttia, kunnes marenki on kauniin vaaleanruskea. Koristele ja tarjoile!