Tee itse betoniruukku

Kesäloma, eikä mitään tekemistä! Kuulostaa todella hyvältä, melkeinpä täydelliseltä ja ihanan rennolta. Mitä jos kuitenkin edes vähän tekisi betonikakkuja, joihin voisi myöhemmin poimia tai istuttaa kesän kauneimpia kukkasia?

Betoniaskartelu on hauskaa puuhaa ja omaan kotiin tai kotipihaan voi tehdä niin paljon erilaisia somisteita betonista. Betonista voi loihtia vaikkapa ruukkuja, koriste-esineitä ja kynttilän pidikkeitä. Hakusanalla “betoni” löydät blogissa jo aiemmin julkaistuja vinkkejä betoniaskarteluun.

Tällä kertaa betoniaskarteluun sai tarttumaan rakas ystäväni, jonka syntymäpäiväjuhliin en harmittavasti vuoksi päässyt osallistumaan. Tärkeille tyypeille askartelu on vieläkin hauskempaa, sillä antamisen ilo on paras ilo. Ja tämä tyyppi on niin huippu, että hänelle olikin ihanaa tehdä jotain kestävää. Betoniaskartelut säilyvät hyvin mutta näin kuumina kesäpäivinä on tärkeää muistaa kostuttaa betonitöitä niiden kuivuessa, jotta tulos on tasainen. Liian nopea kuivuminen saa työt halkeamaan herkästi.

Tee näin:

Ota esille tarvittavat välineet:

  • kuivabetoni S30
  • laastipalju
  • pieni lapio tai sekoitusvispilä
  • muotti ruukulle sekä sisäruukulle (muotti voi olla esim. ämpäri)
  • ruokaöljy
  • painot ruukun sisälle
  • suojautumisvälineet (hengityssuojain sekä kumihanskat)

Aloita sekoittamalla betonilaasti. Kaada betonipussista vain reilu puolet laastipaljuun ja lisää sitten betonilaastin joukkoon vettä vain hieman kerrallaan. Veden lisääminen vain vaiheittain on tärkeää, jotta saat betonimassasta hyvän lopputuloksen. Sekota betonimassaa huolellisesti ja muista pyöräyttää massaa pohjasta asti. Erityisesti pohjaan jää kohti, jotka on tärkeää saada sekoittumaan betonimassaan. Voit tehdä sekoituksen käsin tai sekoitusvispilää apuna käyttäen. Jos huomaat, että betonimassa vaikuttaa löysältä lisää joukkoon lisää kuivabetonia, eli juuri tämän vuoksi on tärkeää, ettei kaikkea kuivabetonia laiteta heti aluksi. Kun seos vaikuttaa kiinteältä ja helposti käsiteltävältä voit jatkaa eteenpäin. Massa saa “tekeytyä” rauhassa, kun teet seuraavan vaiheen valmisteluita.

Öljyä isomman ämpärin reunat sekä pienemmän ämpärin ulkopuolinen osa. Mitä huolellisempi olet, sitä paremmin saat ruukun irti muotista.

Jos isomman muotin / ämpärin sisäpinnassa on kuvioita, saat ne myös kauniisti lopputulokseen.

Laita pienellä lapiolla muotin pohjalle betonimassaa. Asettele sitten paikoilleen pienempi muotti / ruukkuosa. Nostele ämpärin reunoille tarvittaessa vielä betonimassaa siten, että sisempi ämpäri saa hyvät reunat ympärilleen.

Lopuksi tasoita pintaosa ja laita ruukun sisäosaan painot, kuten vaikkapa kiviä. Tarvittaessa voit laittaa painot jo aikaisemmin, jotta betonimassan asettelu onnistuu helmpommin.

Kun kokonaisuus on valmis, jätä se kuivumaan. Muista suihkuttaa säännöllisin väliajoin.

Kun betoniruukku on kuivunut hyvin kokonaan, poista ruukun ulko-osa. Ruukku lähtee varovasti nostamalla tai kippaamalla betoniruukku varovasti ulos muotistaan.

Ruukun sisäosan voit jättää halutessasi paikoilleen, siihen voi istuttaa vaikkapa kukkia tai yrttejä. Jos poistat sen, etsi tilalle vaikkapa maljakko kesän kukkia varten.

Betoniruukku paljun portailla on tervehtinyt kylpijöitä kotona pienen hetken ajan, ennen kuin ruukku matkasi ystävälle.

Luonnonkukkien loiste syntyi, kun betoniruukkuun laitettiin koiranputken kukkia.

Ystävälle ruukku matkasi kera runsaan kukkakimpun. Pioneita tietenkin, sillä ne ovat kesän lempparikukkia!

Luonnonkukista tuoksuherne tuo mukavaa twistiä kimppuun.

Noh, leikitäänkö betonikakkuleikkejä?