Täyteläisen sitruunainen ahvenkeitto

Kesällä tulee kyllä ehdottomasti syötyä enemmän kalaa, kuin talvisaikaan. Tilanteeseen toki vaikuttaa myös Ahdin antimet sekä mökkeily – tänä kesänä erityisesti ahvenia tarttui virveliin useampi. Näitä tuotiinkin mökiltä myös kotiin muutaman kilon verran, joten niitä on nautittu paistettuna, mutta nyt myös uuden reseptin innoittamana keitossa. Tästä tulikin pehmeän täyteläinen, mutta sitruunaisen raikas kalasoppa!

Keskustelimme juuri juhannuksena makkaranpaiston äärellä sukulaisten ja ystävien kanssa kalastamisesta sekä erityisesti talvikalastamisesta. Tämä jakoi mielipiteitä. Ja onhan se toki hullua heilutella siimaa vedessä pienessä reiässä pakkassäässä. Itse kuitenkin tunnustan, että talvella pilkkiminen on loistavaa ajanvietettä. Toki vielä hauskempaa se on kevät auringon lämmittäessä, silloin myös kala liikkuu jo enemmän ja saaliitkin on suurempia.

Edellisen mökkireissun aikana pari viikkoa sitten erityisesti ahven oli syönnillään ja vielä viileät vedet varmasti vaikuttivat tähän seikkaan. Suurin ahven olikin kooltaan pikkuisen vajaan kilon verran, mutta myös pienempiä ahvenia saatiin runsaasti. Kalastaen ja maisemia ihailleen järvellä päivä sujuu leppoisasti – niin täydellistä loma puuhaa, jolloin voi heittää “aivot narikkaan”.

Tänään kuitenkin käynnistelin aivojen toimintaa kotona aamuisella lenkillä ja innostuin pohtimaan kalakeittoa, mikä valmistuisi ahvenista nopeasti ja vaivattomasti. Arkinen ja nopea ahvenkeitto – olkaapa hyvä. Maku on täyteläinen, mutta sitruunaisen raikas.

Täyteläisen sitruunainen ahvenkeitto

Raaka-aineet:

  • 6 kiinteää perunaa
  • 2 porkkanaa
  • vettä
  • 1 kpl kasvisliemikuutioita
  • pippurirouhetta
  • suolaa
  • 1 prk sitruuna pippuri ruokakermaa
  • 1 kpl kesäsipulia varsineen
  • 500 g ahvenfileitä
  • 1-2 rkl voita

Valmistusohje:

Kuori ja pese perunat sekä porkkanat. Leikkaa perunat kuutioiksi ja porkkana viipaleiksi.

Lisää niiden päälle kattilaan vettä siten, että ne peittyvät ja keitä lähes kypsäksi.

Perunoiden ja porkkanoiden kypsyessä poista ahvenfileistä pystyruodot. Saat ne helposti leikkaamalla fileiden ruotojonon kummallekin puolelle viillon ja leikkaa kolmiomainen ruotojono irti. Paloittele ahvenfileet kuutioiksi.

Lisää perunoiden ja porkkanoiden joukkoon kesäsipuli, ahvenfileet sekä sitruuna pippuri ruokakerma ja mausteet. Kiehauta ja keitä miedolla lämmöllä n. 10 minuuttia. Lisää lopuksi voi ja anna sen sulaa keittoon.

Sekoita ja ripottele pinnalle tuoreen kesäsipulin varsia.

Herkullista kesää & kireitä siimoja!

Ps. Jos keiton jälkeen kolottaa kahvihammasta kera makean leivonnaisen, kurkista kesäinen mansikka-raparperikakun ohje.