Pienen wc-tilan uusi ilme

Lukeepa melkein mitä tahansa sisustukseen tai remontoimiseen liittyviä some-ryhmiä, yksi ja sama kysymys nousee esille aina vaan uudestaan. Tämä on kysymys liittyy tiukasti tämän blogijutun aiheeseen eli “mitä ihmettä teen näin pienelle wc:lle?”

Tilojen uudistaminen tekee ihmeitä, joskus pienellä pintaremontilla koko ilme muuttuu. Joskus tarvitsee heittää kaikki seinistä lähtien pihalle saadakseen uutta tilalle. Toki saattaa käydä myös niin, että pienen projektin aikana esille nousee jokin ”pieni” yllätys, joka muuttaa pieneksi suunnitellun pintaremontin joksikin aivan muuksi. Siihenkin on syytä varautua.

Meillä oltiin suunniteltu pienen wc-tilan uudistaminen siten, että ajatuksena oli vain kevyesti uudistaa kokonaisuutta. Tavoitteena ja toiveena oli säilytystilan parantaminen ja erityisesti lattialämmityksen asentaminen oli päällimmäisenä toiveena. Pieni uudistaminen ja monet toiveet kuitenkin johtivat siihen, että pienessä wc-tila menikin kokonaan uusiksi. Mitään vanhaa ei jäänyt tilaan ja pienestä pintaremontista tulikin vähän suurempi projekti. Miksi? Koska vanhat kaakelit eivät irronnetkaan helpolla, eikä ainakaan siten kuin olimme ajatelleet ja tästä syystä laattojen mukana lähti koko seinä. Tämä puolestaan johti siihen, että koko wc-tila oli laitettava villoineen päivineen uusiksi.

Pieni wc-tila ennen muutosta.

Nyt kaikki on uutta ja kodissamme tuoksuu ihana tuore puu ja hirsi. Pikkuinen wc-tila sai ihan uuden ilmeen ja jalkojen alla tuntuu ihanan lämpöiset uudet kaakelit. Lisäksi säilytystilaa tuli paljon enemmän, kuten toivoimmekin. Projektin mukaisten tavoitteiden mukaisten ratkaisujen löytäminen ei kuitenkaan ollut ihan yksinkertaista ainakaan kalusteiden osalta.

”Miksi ihmeessä, näistä vessoista tehdään näin ahtaita?” kysyi lattian laatoittajakin pienessä wc-tilassamme. No, sitä tosiaan joskus ihmetelty muissakin kodeissa ja tämän projektin aikana enemmän myös omassa kodissa. Oli vaikea löytää toimivia ratkaisuja koska tilaa oli hyvin vähän. Aina, kun löytyi kaunis ja käytännöllinen kaluste ei se tietenkään mahtunut pieneen tilaan eikä se toiminut kuten sen olisi pitänyt toimia. Kävimme läpi useita vaihtoehtoja ja etsimme meille sopivia kalusteita. Lopputulos on kuitenkin hyvä sekä toimiva. Niin ja toisaalta miksi uhrata neliöitä wc-tilaan, jos pienempikin riittää ja sinne saakin kuin saakin kaiken toivotun?

Lattia laatoitettiin harmaan sävyisillä isohkoilla kaakeleilla. Ammattilaatoittajalta työ kävi nopeasti. Häneltä saimme myös paljon hyviä vinkkejä kaakeleiden valinnan suhteen.

Perinteisten seinälaattojen tilalle valittiin  hirsipaneelit. Materiaalit tilattiin Kiurun Höylältä ja saimme toimituksen nopeasti kotiovelle asti. Hirsipaneelit toivat tilaan jykevyyttä ja rouheutta, juuri sellaista kuin meillä toivottiin.

Kun hirsipaneelit olivat asennettu paikoilleen, ne käsiteltiin valkokuultomaalilla kolmeen kertaan.

Koska tavoitteena oli lisätä säilytystilaa mahdollisimman paljon, valittiin kohteeseen kaksi pystykaappia sekä vetolaatikosto altaan alapuolelle. Lisäksi pesualtaan yläpuolelle asennettiin peilikaappi. Kaikki säilytystila on tarpeen, sillä etenkin nuorison kasvaessa lisääntyy tarve kaikenlaisille purkeille ja purnukoille.

Tilan valaistusta lisättiin tuomalla kattoon pari upotettua valaisinta. Sähköasentaja huolehti tämän työn samalla, kun viimeisteli lattialämmityksen kytkennän. Valaistus on erinomainen ja toimiva. Yöaikaan meillä palaa aina vain pienet valot lyhdyssä kaapin päällä.

Siitäkin huolimatta, että pieni projekti levisi suuremmaksi kokonaisuudeksi, se kannatti. Uusi ilme ilahduttaa mieltä ja käytännöllisyys helpottaa arkea.

Vinkit pienen wc-tilan suunnitteluun:

  • Ota huomioon millaiset materiaalit soveltuvat tilaan ja miten ne kestävät kulutusta.
  • Mieti millaiset säilytysratkaisut ovat järkeviä ja arvioi kuinka paljon säilytystilaa tarvitaan. Muista, että avohyllyillä kauniit tavarat tulevat hyvin esille, mutta hyllyjen ja tavaroiden siistiminen & pölyjen pyyhkiminen täytyy tehdä säännöllisesti.
  • Leikkiminen väreillä materiaalien osalta on hauskaa, joskin myös tekstiileillä voi tuoda paljon ilmettä pieneen tilaan. Vaihtamalla tekstiileitä ilme vaihtuu helposti myös vaikkapa vuodenaikojen mukaan.
  • Pohdi tulevaisuuden tarpeita ja suunnittele esimerkiksi wc-istuimen korkeustaso huolellisesti.
  • Huomioi lämmitysjärjestelmä ja sen vaatima tila, patteri seinällä vie esimerkiksi enemmän tilaa kuin lattialämmitys.
  • Selvitä millaiset valaisimet tilaan on hyvä asentaa ja pohdi niiden käyttötarkoitusta. On hyvä miettiä, haluaako tilan säilyvän hämärän tunnelmallisena vai onko syytä tilassa olla hyvä valaistus vaikkapa aamutoimia varten.
  • Hyviä vinkkejä saa ammattilaisilta ja he osaavat auttaa materiaalien valinnassa.