Katos heinäseipäistä

Keväällä televisiosta tulevat sisustus, – pihanmuutos –ja remonttiohjelmat ovat aavistuksen verran kohtalokkaita…siis ainakin minulle. Tänä keväänä kulutin niiden parissa käsikantositeestä todella monta tuntia ja kuinka ollakaan huomasin pikkuhiljaa ajatusten kuplivan päässäni ja ideakuplinnan kohteena oli luonnollisesti oma piha. Odotin kuumeisesti kevättä sekä hetkeä, että pääsen taas toteuttamaan itseäni. Idea oli valmis – tarvittiin vain heinäseipäitä, suihkuverhoja ja betonia!

Monessa pihassa kesän aikana luodaan uutta, parannellaan vanhaa mutta joskus myös luovutaan jostain aikaisemmasta. No, näiden television äärellä vietettyjen tuntien jälkeen tajusin, ettei leikkimökillämme ole enää käyttöä, joten myös meidän pihalla oli aika luopua jostain, luoda uutta sekä parannella vanhaa. Leikkimökki oli tönöttänyt rinteessä tyhjillään jo pari kesää. Toki olisimme halunneet antaa hyvän kiertää, mutta sen liikuttelu toiseen pihaan oli mahdotonta ja se sai purkutuomion.

Leikkimökin purkamisen jälkeen alusta tasoitettiin ja taustalle tehtiin istutuksia. Seuraavaksi rinteen päälle tehtiin pohja nuotiopaikalle. Pihaltamme edellisen asukkaan jäljiltä jäänyt suuri pata sai uuden elämän. Pata upotettiin maahan syvälle hiekkaan sekä varmistettiin, että tulelle on turvallinen palopaikka. Reunalle aseteltiin kiviä, kivituhkaa sekä muutamia liuskekiviä. Testikäyttö osoitti nuotiopaikan toimivaksi, joten projekti jatkui.

Nuotiopaikan testausta.

Nuotiopaikan taakse tuotiin eurolavoista rakennettu sohva, joka maalattiin valkoiseksi. Laudan pätkistä sekä pihalaatoista tehtiin pieni taso, jonne voi tuoda nuotiopaikalla tarvittavia välineitä. Kaikki oli valmiina, mutta jotain vielä puuttui? Tietysti pieni katos – kesäinen sade voi yllättää koska vaan. Tarvittiin vain hieman välineitä ja nehän ovat tietysti heinäseiväs, suihkuverho ja betonia – mitäs muutakaan?

Tee näin:

Mittaa heinäseipäät sopivan pituisiksi. Huomioi, että edessä olevien heinäseipäiden tulee olla pidempiä, jotta sadevesi valuu katoksen taakse.

Suunnittele ja sommittele ämpäreiden sisälle heinäseipäiden ympärille sopivat kivet, jotka tukevat sekä vahvistavat rakennetta. Jos haluat, niin voit varmistaa lopputuloksen irrotuksen levittämällä ämpärin sisäpinnalle esimerkiksi ruokaöljyä. 

Sekoita betoni ja valuta se kivien sekä heinäseipään ympärille.

Anna kuivua hyvin ja kostuta pintaa kuivumisen aikana, näin muotti ei pääse halkeamaan.

Kaiva heinäseiväs “tolpat” maahan lavasohvan reunoille. Upota ne siten, ettei betoniosa jää näkyviin.

Mittaa ja sommittele valkoiset suihkuverhot yhteen, jotta saat katoksen riittämään lavasohvan yläpuolelle sekä reunoille. Liimaa ne sitten muovimateriaaliin sopivalla liimalla yhteen.

Anna kuivua ja asettele paikoilleen. Kiinnitä ne esimerkiksi hamppuköydellä heinäseipäisiin kiinni, jotta tuuli ei pääse niitä riepottelemaan.

Viimeistele kokonaisuus aurinkokennovalosarjalla.

Kesäisiä päiviä ja hetkiä on nyt antoisa viettää vaikka hieman varjossa.

Eikä näkymä kesäisenä iltanakaan ole yhtään hassumpi, vai mitä tuumaat?

Ihanaa kesää!