Joulukuun toiseksi viimeisenä päivänä kerätyt suppilovahverot sujahtivat tammikuun toisena päivänä suolaiseen pitkoon. Luonto on niin ihmeellinen ja täynnä yllätyksiä. Kun ihan vielä pari päivää sitten keräsin suppiksia, en uskonut lumen ja pakkasukon pyyhkäisen hetkessä maisemaa talviseksi. Tänään todellakin oli ihana päivä kera auringon säteiden, metsässä syntyi idea uudesta reseptistä ja sen löydät tästä jutusta.
Kesällä tein metsästä keräämistäni mustikoista pullapitkon. Idea syntyi kesäisen kauniissa metsässä, kun kaunis aurinko kurkotteli korkealla taivaalla, pilkisteli kuusikon takana sekä antoi valon säteiden siivilöityä oksien välistä. Näky on helppo palauttaa mieleen.
Tänään ulkoilin aurinkoisessa säässä auringon kurkkiessa lumisten puiden takaa. Pakkanen paukkui puissa ja ilmassa oli todellakin suloista talven taikaa. Metsässä olo ja mieli kohenee, siellä syntyy aina myös ideoita, joten aika ulkoiluun on todellakin arvokasta & merkityksellistä.
Tällä kertaa aloin pyörittelemään ideaa suolaisesta pitkosta. Syynä tietysti nämä 30.12 keräämäni suppilovahverot Järvenpääläisestä metsästä. Näin myöhäiselle venyvää sienikautta en ole ennen kokenut, mutta siitä otettiin tietty kaikki ilo irti. Tämän uuden reseptin eli suolaisen pitkon pääraaka-aineena suppilovahverot pizzahtavalla twistillä.
Ohjetta voi helposti muunnella täytteitä vaihtaessa. Pitkoon sopivat hyvin esimerkiksi juustot, yrtit, kinkku ja vaikkapa savulohi.
Suppilovahvero pitko
Raaka-aineet:
Taikina:
- 3 dl maitoa
- 3 tl kuivahiivaa
- 1 rkl sokeria
- 1 tl suolaa
- 1 rkl pizzamaustetta
- 2 dl hiivaleipäjauhoja
- 5 dl vehnäjauhoja
- 1/2 dl öljyä
Täyte:
- 200 g suppilovahveroita
- 1 yksikyntinen valkosipuli
- 1 sipuli
- 1 suippopaprikaa
- 1 kasvisliemikuutio
- 1 tl paprikajauhetta
- 1/2 tl pippurirouhetta
- 100 g ruohosipuli tuorejuustoa
- 2-3 dl juustoraastetta
Voiteluun kananmunaa
Valmistusohje:
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja lisää joukkoon kuivahiiva. Sekoittele puuharukalla.
Mittaa ja sekoita joukkoon sokeri, suola ja pizzamauste.
Aloita jauhojen alustaminen ja sekoita taikinaa puuharukalla.
Kun olet lisännyt taikinaan n. 5 dl jauhoja, lisää joukkoon öljy.
Jatka taikinan vaivaamista käsin ja lisää loput jauhot.
Kun taikina on kimmoisaa, nosta se kohoamaan vedottomaan paikkaan. Anna taikinan kohota n. 30 minuuttia tai kunnes, se on kaksinkertaistunut.
Kaada taikina kevyesti jauhotetulle pöydälle ja jaa se kolmeen osaan. Pyörittele osat tangoiksi ja tee niistä letti.
Nosta pitko kohoamaan ja anna kohota vähintään 30 min. Valmista sillä välin pitkon täyte.
Pilko suppilovahveroita pienemmäksi ja kuullota ne pannulla, anna nesteen haihtua. Pieni sipulit ja paprika sekä kuullota ne yhdessä suppilovahveroiden kanssa öljyssä.
Lisää joukkoon mausteet ja kasvisliemikuutio. Varmista, että liemikuutio sekoittuu hyvin. Nosta seos jäähtymään.
Painele kohonneen pitkon keskelle lasilla paikka täytteelle.
Levitä pitkon pinnalle tuorejuusto.
Levitä tuorejuuston päälle jäähtynyt sieni-sipuli-paprikaseos.
Ripottele pinnalle tasaisesti juustoraaste.
Paista 200 asteessa n. 20 minuuttia.
Sitten voi huutaa itselle, perheelle, ystäville tai vieraille, että “syömään!”