Suolainen piirakka perunamuussipohjalla

Joulun aikana meillä ainakin jääkaappiin jää monenlaisia ruokia vähäsen. Kun jääkaapista löytyi juustotarjottimen jämiä, perunamuussia sekä kanarouhetta, ne päätyivät piirakkaan ja kehittyi uusi resepti. Täytyy kyllä myöntää, että perunamuussista tehty piirakkapohja oli niin maukas, että hupista, meinasin syödä sen sellaisenaan esipaiston jälkeen. Tämäkin resepti on helposti muunneltavissa ja siihen soveltuu monenlaiset elintarvikkeet ja ruuat, jotka päätyisivät helposti hävikkiin.

Tänään alkoi ajatukset kääntymään jo kohti arkea sekä töihin paluuta joululoman jälkeen. Viime päivien aikana joulu on kadonnut kotoa pikkuhiljaa, vain valkoiset tähdet saivat vielä jäädä. Jos ne saisivat vielä roikkua ainakin Nuutin päivään, silloinhan vanhojen perinteiden mukaan tupa tyhjennettiin juhlien somisteista ja arki sai alkaa kunnolla. Olenkohan valmis siihen arkeen – ehkä en, tässä rennossa fiiliksessä ja lomapäivien rutiineissa voisi viihtyä pidempäänkin. Tai ehkä olen, arki tuo rutiineja ja toimiva arki on parasta!

Kun ajatukset alkoi kääntyä kohti arkea, alkoi sama ajatuksen taso saavuttaa jääkaapin organisoinnin. Jatkossa teen kyllä aina perunamuussia hippasen verran reippaammin, jotta voi loihtia tämän piirakan. Piirakkaa voi muunnella monenlaiseen versioon ja itse meinaan ehdottomasti testata tätä pohjaa pororouheella ja kasviksilla. Toki monta muutakin täytettä tuli mieleen, joten eikun kurkkimaan mitä kaapista löytyy.

Suolainen piirakka perunamuussipohjalla

Raaka-aineet:

  • 2 dl perunamuussia
  • 100 g margariinia
  • 1 tl suolaa
  • 2 dl hiivaleipäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 sipuli
  • 1 yksikyntinen valkosipuli
  • 1 paprika
  • 1 kasvisliemi
  • 1 tl paprikajauhetta
  • 1 tl pizzamaustetta
  • 1/2 tl pippurirouhetta
  • 200 g kanarouhetta
  • 50-100 g sinihomejuustoa
  • 1/2 dl oliiveita
  • 2 dl ruokakermaa
  • 1 kananmuna
  • 2 dl juustoraastetta

Valmistusohje:

Sekoita perunamuussin joukkoon pehmeä margariini sekä suola. Lisää joukkoon keskenään sekoitetut hiivaleipäjauhot ja leivinjauhe.

Painele taikina voidellun piirakkavuoan pohjalle. Nosta taikinaa painellen myös reunoille.

Esipaista piirakkapohjaa 200 asteessa noin 15 minuuttia. Nosta se paiston jälkeen jäähtymään.

Aloita piirakan täytteen valmistaminen.

Leikkaa valkosipuli ja sipuli pieneksi kuutioksi. Kuullota niitä paistinpannulla öljytilkassa.

Poista paprikasta siemenkota ja leikkaa kuutioiksi.

Voit jättää sivuun odottamaan muutaman renkaan sekä koristella niillä lopuksi piirakkaa yhdessä oliivien kanssa.

Lisää paprika ja kasvisliemikuutio sipuleiden joukkoon pannulle. Kun paprika on hieman pehmennyt ja kasvisliemi sekoittunut joukkoon, lisää muut mausteet. Jätä seos jäähtymään.

Levitä sipuli-paprika seos jäähtyneeseen perunapiirakkapohjaan. Ripottele kanarouhe ja sinihomejuusto päälle.

Sekoita ruokakermaan kananmuna, mutta älä vatkaa. Varmista kuitenkin, että kananmunan rakenne on rikkoutunut. Valuta seos tasaisesti piirakkaan.

Ripottele juustoraaste sekä sommittele väleihin oliivit sekä muutama paprikarengas somisteeksi.

Paista 200 asteisessa uunissa n. 25-30 minuuttia. Anna jäähtyä sekä vetäytyä hetki ennen leikkaamista.

Maukasta loppiaista!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *