Kesäkurpitsa sämpylät

Kun olen saapunut keittiöön puutarhasta mukanani useampi kesäkurpitsa, olen kuullut muun perheen huokailevan ja pyörittelevän silmiään 🫣 Okei, myönnetään, että sato on ollut erittäin runsas ja kesäkurpitsaa on syöty kaikissa sen mahdollisissa eri muodoissa. Mutta näiden sämpylöiden myötä se olinkin minä joka sain hämmästyä. “Olihan niitä kesäkurpitsoita vielä tulossa lisää?”. Tämä riitänee kertomaan suositukset tästä reseptistä

Kesän aikana teinkin blogiin jutun puutarhan muutoksesta, joka on hieman vielä loppukesästä laajentunut. Meillä tai rehellisesti sanottuna mulla tuppaa tilanteet hieman eskaloitumaan – hups. Muutos kannatti, vaikka kasvihuoneen siirtäminen rinteestä kesäkeittiön viereen ei sujunut sormia napsauttamalla. Kesän tehdessä päätöstään olen ilahtunut, miten huikean sadon kasvihuone ja kasvulavat ovatkaan tuottaneet.

Tästä on myös tullut kesän lempparipaikkojani ja itsentehty ns. hukkakivien asettelu pieneksi patioksi on palkinnut. Just tässä on ollut ihana ihmetellä kesän aamuja, lämpimiä päiviä sekä tuoksutella kesäiltoja.

Kesäkurpitsaa on ollut useammassa kohdassa, joten myös sato on ollut valtava. Yksi kesän lemppareita on ollut lasagne, jota on muunneltu eri versioihin.

Tällä kertaa testailin sämpylöitä. Sen verran alkaa olla syksyn tunnelmaa ilmassa, että tuoreet sämpylät ja niiden tuoksu keittiössä on aika 👌🏻

Tässä reseptissä taikina jää löysäksi ja jos jotain koulu ajoilta muistan, niin ohjeena oli “mitä löysempi taikina, sen parempi lopputulos”.

Kesäkurpitsa sämpylät

Raaka-aineet:

  • 2,5 dl vettä
  • 3 tl kuivahiiva
  • 1/2 tl suolaa
  • 2 rkl siirappia
  • 2 dl kaurahiutaleita
  • 6 dl vehnäjauhoja
  • 4 dl karkeaksi raastettua kesäkurpitsaa
  • 100 g voita
  • 2 dl ruishiutaleita

Valmistusohje:

Liota kuivahiiva kädenlämpöiseen veteen.

Sekoita joukkoon suola, siirappi, kaurahiutaleet ja lopuksi vehnäjauhot.

Raasta kesäkurpitsa karkeaksi raasteeksi. Lisää kesäkurpitsan raaste yhdessä hieman jäähtyneen voisulan kanssa taikinaan.

Lopuksi lisää ruisjauhot ja vaivaa taikinaa hieman. Anna taikinan jäädä löysähköksi.

Kohota liinan alla vedottomassa paikassa, kuten mikrossa n. 30 minuttia.

Kaada taikina ruisjauhotetulle pöydälle ja jaa taikina 12 osaan.

Nosta sämpylät leivinpaperin päälle. Anna kohota vielä 30 min.

Paista 200 asteessa n. minuuttia. Varmista sämpylän kypsyys koputtamalla pohjaa.

Anna hieman jäähtyä ennen tarjoilua, jos maltat…

Tulkoon mahtava sato ensi vuonnakin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *