Eteläisessä osassa Suomea on pajuaskartelun mahdollisuudet parhaimmillaan. Huomasin lenkillä ajattelevani pitkään, että pitäisi käydä keräämässä ojan pohjien laitamille kaadettuja askarteluun sopivia pajuja, mutta aina siirsin projektia. Ehkä siksi, että kranssi “hulluus” meinasi viedä mukanaan. Jos kaipaat kranssiohjeita, niitä on postailtu ahkerasti ja lisää on tulossa! Myös pajuista valmistettu kranssipohja ohjeineen löytyy blogista.
Nyt vihdoin ehdin käydä valmiiksi lenkillä katsomistani paikoista askarteluun sopivia pajuja – joten uusia ohjeita tulossa. Askarteluun sopivat parhaiten niin sanonut yksivuotiset pajut, joissa oksat eivät ole päässeet haarautumaan. Tällaisia löytyy kohtalaisen helposti, sillä tienvieruksia ja junaradan laitamia siistitään ahkerasti. Mikäli leikkaat pajut itse muista, että siihen tarvitaan aina maanomistajan lupa.
Tällä kertaa tein paluun vielä kertaalleen kasvihuoneeseen, jonka jo aiemmin blogissa saattelin talviunille. Pajun avulla voi askarrella muun muassa kauniita ruukun suojia, palloja ja aitaelementtejä. Ensi kesänä salaatit kasvavat suuressa “pajupadassa”. Tämä askartelu on tehty viime keväänä, joten lopputuloksesta huomaat, kuinka paju tummuu yhden kesän aikana kuivuessaan.
Tee näin:
Hanki saavi / rakennuspalju (esim. 65l), paksuja pajunoksia tukivarsiksi (tai ohutta harjaterästä) sekä kerää yksivuotisia pajuja n. 6-7mm paksuisia.
Sommittele rakennuspaljun ympärille sopivan mittaiseksi pätkityt paksut pajun oksat tai harjateräkset. Huolehdi niiden asettelu tasaisin väliajoin. Näin saat lopputuloksesta tasaisen ja siistin.
Nosta saavi / rakennuspalju sivuun, kun olet asetellut tukirakenteen paikoilleen.
Aloita pajun punominen siten, että pujottelet pajun oksan joka toisen tukirakenteen välistä alla olevien kuvien mukaisesti.
Jatka seuraava kierros aina hieman edellisen pajun päälle ja asettele pajut paksuuden mukaan aina vuorotellen. Eli jos pujottelu päättyy pajun paksuun päähän, aloita uusi ohuella päällä ja toisinpäin. Näin saat kokonaisuudesta tasaisen lopputuloksen.
Paina käsillä pajurakennetta tiiviimmäksi, jotta näet kokonaisuuden edistymistä. Jos huomaat jonkin epätasaisen kohdan, korjaa se ennen työn jatkamista.
Jatka etenemistä niin kauan, että saavin reunat jäärät punoksen alapuolelle.
Päättele punos siten, että katkaiset tukirakenteen pitkäoksat. Tee pari kierrosta siten, että punot pienen matkan ja pujottelet oksan/ vitsan pään koripunoksen väleihin alaspäin. Näin korin päälliosa ei pääse purkautumaan.
Poraa rakennuspaljun pohjaan reiät, jotta vesi pääsee valumaan ulos. Nosta saavi paikoilleen ja kaada pohjalle ruukkusoraa ja sitten multa.
Vinkki: Istuta näin syksyllä alesta löytyvien kukkasipulien sekoitus multaan ja saat kesällä ihastella ennen kasvukauden ja puutarhatöiden alkua kukkaloistoa.
Tänään suureen pajukoriin aseteltiin havut ja callunat.