En juurikaan ole harrastanut kotona pullan leivontaa, mutta opetuskeittiön oven sulkeuduttua, on kotonakin alkanut pulla tuoksumaan. Tämä uusi pullapitko resepti valmistuu kahdella täytteellä: mustikka-vanilja & raparperi-sitruuna.
Ehdin toimia opena useamman vuoden opetuskeittiössä ja keittiössä opiskelijoiden kanssa vietettyjen päivien jälkeen en kotona kaivannut pullan tuoksua. Nyt tilanne on toinen ja pullan himo vaivasi pitkään- tämä helpottui, kun pyöräytin pullataikinan. Ja hei, olipas se taas kivaa puuhaa. Parasta oli tietysti saada kahvipöytään mahtavaa seuraa ♥️ Pullapitkot molemmilla täytteillä saivat vierailta hyvät pisteet. Ehkä mustikkasadon ollessa juuri parhaillaan, vei mustikka-vaniljapitko voiton. Mutta raparperi-sitruunan raikkaus sai myös kehuja.
Kumpi on sun suosikki?
Pullapitko mustikka-vanilja & raparperi-sitruuna täytteellä
Pullataikina
- 5 dl maitoa
- 1 hiiva
- 2 dl sokeria
- 1 rkl vaniljasokeria
- 2 rkl kardemummaa
- 1,5 tl suolaa
- 1 kananmuna
- n. 15-16 dl vehnäjauhoja
- 200 g voita
Mustikka-vaniljapullapitko
- 1 prk vaniljakreemiä
- 200g mustikoita
- 1 rkl perunajauhoja
- 2 rkl sokeria
Raparperi-sitruunapullapitko
- 1 prk sitruunakreemiä
- 5 pientä raparperin vartta
- 2 rkl sokeria
Voiteluun
- 1 kananmuna
Valmistusohje:
- Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murenna joukkoon tuorehiiva. Sekoittele puuharukalla.
- Mittaa ja sekoita joukkoon sokerit, suola, kardemumma sekä kananmuna.
- Aloita jauhojen alustaminen ja sekoita taikinaa puuharukalla.
- Kun olet lisännyt taikinaan n. 10 dl jauhoja, lisää joukkoon pehmeä voi.
- Jatka taikinan vaivaamista käsin ja lisää loput jauhot.
- Kun taikina on kimmoisaa, nosta se kohoamaan vedottomaan paikkaan. Anna taikinan kohota n. 1 tunti.
- Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja jaa se kahteen osaan.
- Tee molemmista paloista pullapitko kolmella letillä.
- Nosta pitko kohoamaan ja anna kohota vähintään 30 min.
- Painele pulla pitkon keskelle lasilla paikka täytteelle.
Mustikka-vaniljapullapitko
- Laita vaniljkreemi pussiin ja pursota se pitkon reunoille.
- Sekoita mustikoiden joukkoon sokeri ja perunajauho. Nostele mustikat pitkon keskelle.
- Voitele pitkon reunat kananmunalla.
Raparperi-sitruunapullapitko
- Laita sitruunakreemi pussiin ja pursota se pitkon reunoille.
- Kuori raparperi ja viipaloi palasiksi. Sekoita palojen joukkoon sokeri. Nostele palat pitkon keskelle.
- Voitele pitkon reunat kananmunalla.
Paista pitkoja 200 asteessa n. minuuttia.
🍋 Nauti hieman jäähtyneenä 🫐